Apple artık Brezilya’da şarjsız iPhone satamayacak

Apple artık Brezilya’da şarjsız iPhone satamayacak



Apple, iPhone 14 serisini duyurmak üzereyken, şirket Brezilya hükümetinden büyük bir yasal darbe aldı. Bugün, ikincisi, kutuda bir şarj cihazı ile gelmeyen herhangi bir iPhone’un satışını askıya alan bir emir yayınladı.

Başvuru için Apple, şarj cihazını orijinal olarak iPhone 12 ile kutusundan çıkardı ve o zamandan beri başka bir iPhone modeline dahil etmedi. Bu, son 3 yılda piyasaya sürülen tüm iPhone’ların artık Brezilya’da yasal olarak satılamayacağı anlamına geliyor.

Bu bilgi ilk olarak Brezilyalı yetkililer tarafından ülkenin resmi gazetesinde yayınlandı. Daha sonra, daha sonra Reuters tarafından özel bir makale.

Kararın gerekçesi, şarj cihazının kaldırılmasının “tüketicilere karşı kasıtlı ayrımcı bir uygulama” oluşturduğudur. Apple’ın olağan savunması, yani çevresel kaygılar nedeniyle şarj cihazının dahil edilmemesi mahkemede geçerli olmadı.

Bu, Apple’ın tartışmalı bir uygulama nedeniyle ilk kez mahkemeye getirilişi değil. Cupertino şirketinin şu anda dünya çapındaki yasa koyucular tarafından, müşterilerin iyiliği için USB-C lehine tescilli Lightning bağlantı noktasını terk etmesi yönünde baskı altında olduğu belirtilmelidir.

Kuşkusuz, çoğu büyük akıllı telefon üreticisi, kutuya bir şarj cihazı dahil etmeme pratiğini beğendi. Temyizin çevresel etkilerde mi yoksa daha büyük kar marjlarında mı yattığı tartışmaya açık.

Ancak, Brezilya pazarına erişimlerini sürdürmek isteyenler bu yaklaşımı terk etmek zorunda kalacaklar. Örneğin Samsung, Brezilya hükümetiyle tartışmaları önlemek için en son Galaxy Z Fold 4 ve Galaxy Z Flip 4 katlanabilirlerine sahip bir şarj cihazı dahil etti.

Apple henüz resmi bir açıklama yapmadı. Brezilya pazarının büyüklüğü göz önüne alındığında, Amerikan teknoloji devinin boş kalması pek olası değil. Bir tepki geliyor… yakında.



telefon-1