Verizon, AT&T ve T-Mobile Ian Kasırgası’na nasıl tepki verdi?

Verizon, AT&T ve T-Mobile Ian Kasırgası’na nasıl tepki verdi?


28 Eylül’de, Ian Kasırgası güneybatı Florida’yı vurdu, bölgeyi dördüncü kategori rüzgarlarla savurdu ve eyaletten geçmeye başladı ve ardından Carolinas’a ve Virjinya. Güneşli havada arkadaşları, ailesi ve iş arkadaşları olan biri olarak, tanıdık yerlerin sular altında kalmış fotoğraflarını görmenin getirdiği korkuya ve insanlardan ne zaman haber bekleyebileceğinizi bilmemenin belirsizliğine alışkınım. umursuyorsun. Nispeten küçük fırtınalar bile, gücü ve hücre hizmetini geçici olarak devre dışı bırakabilir; Kasırgalar bunu günler veya haftalar boyunca yapabilir ve “İyiyim” mesajlarını veya telefon görüşmelerini beklemek için harcanan süreyi uzatabilir.

Ian, Florida’daki kulelerden payını aldı; Federal İletişim Komisyonu’na göre, yoluna çıkan hücre sitelerinin yaklaşık beşte biri bir noktada hizmet dışı bırakıldı. Associated Press ve Nepal Rupisi Yardım isteyemeyen veya sevdiklerine fırtınadan kurtulduklarına dair güvence veremeyen vatandaşların hikayelerini aktararak, sorunların özellikle Fort Myers’ın evi ve en çok etkilenen bölgelerden biri olan Lee County’de kötü olduğunu bildirdi – yüzde 65’ten fazlası komisyona göre, ilçedeki hücre siteleri fırtınadan sonraki gün çevrimdışıydı.

Fakat sadece bir hafta sonra, bu sayı neredeyse yüzde 6’ya düştü. Bu, aşırı hava olaylarını planlamak ve bunlara yanıt vermek için yıllarca süren hücre taşıyıcı deneyimi sayesinde. Hücre şirketlerinin kasırgaları nasıl planladıklarına ve bunlara nasıl tepki verdiklerine ve afetler sırasında insanları çevrimiçi tutmak için gösterdikleri çabalara bir göz atın.

Fırtınadan önce

Fırtınadan önceki günlerde, taşıyıcılar hasar ve kesintileri ele almaya ve altyapılarını mümkün olduğunda bu şeylerden kaçınmak için hazırlamaya başladılar – bu, ekiplerin ve ekipmanın duruma girmesini ve ağlarının hangi kısımlarını güçlendirmeleri gerektiğini bulmayı içerir. ve altyapılarının mümkün olduğu kadar büyük bir kısmının elektrikler kesildiğinde bile çalışmaya devam edebilmesini sağlamak için adımlar atmak.

Bir blog yazısında, Verizon diyor Hücre sitelerinde pili ve jeneratör yedeklerini kontrol eden mühendisleri vardı, güç kesilirse doğru şekilde devreye gireceklerinden emin oluyordu. Taşıyıcı ayrıca, anahtarlama tesislerini kasırgaya dayanıklı hale getirdiğini ve onları çevrimiçi tutmak için yedekli fiber bağlantılara sahip olduğunu söylüyor. T-Mobile’ın benzer bir gönderisi varkamyonlara ve jeneratörlere monte edilen taşınabilir hücre siteleri gibi ekipmanları nasıl sahnelediğinden bahsediyor.

Ekipman ve kamyonlarla dolu bir alanın drone görüntüsü.

T-Mobile’ın, etkilenen bölgelere yayılmaya hazır taşınabilir hücre alıntılarıyla dolu hazırlama alanı.
Resim: T-Mobile

AT&T için hazırlıklar benzer adımları içeriyordu. AT&T’de taşıyıcının ağını denetleyen bir yönetici olan Chris Sambar, operasyon merkezlerine kum torbası bariyerleri koyduğunu ve kapıları doldurduğunu, ortaya çıkan sorunlarla ilgilenecek personelin yerinde olduğundan emin olduğunu (ve bu işçilerin birkaç gün boyunca yiyecek ve su) ve onarım ekipmanını ve ekiplerini tahmin edilen rotanın hemen dışında veya yoldaki sertleştirilmiş yerlere yerleştirdi. Ayrıca, taşınabilir hücre sitelerinin, veri için uydulara bağlanabildikleri ve daha sonra telefonların bağlandığı geçici hücre kuleleri olarak hareket edebildikleri için yararlı olduğunu söyledi.

Bazı şeyler üçlü yedeklilik gerektirir – ilk müdahale ekipleri tarafından kullanılan ağlar bunlardan biridir

Sambar, sağlayıcılarından birinin hattının kesilmesi durumunda AT&T’nin kritik görev ofislerine giden üç yolu olduğunu söylüyor. Bu her zaman böyle değildi: “Ida Kasırgası sırasında ana şalt merkezine giden iki rotamız vardı ve üçe ihtiyacımız olduğunu öğrendik” dedi.

Bu kararı verdikten sonra AT&T, dayandığı kanalların yer üstünde mi, yeraltında mı yoksa köprüler gibi potansiyel olarak savunmasız altyapıların üzerinden mi geçtiğini görmek için “büyük merkez ofislerinde ülke çapındaki rotalara da baktı”. “Ağı, yıllar önce inşa edildiğinde zaten sağlamlaştırdığımızdan daha fazla nasıl güçlendirebileceğimizi gerçekten görmek için geçen bir buçuk yılda bir tür tarama yaptık.”

Fırtına esnasında

Fırtına vurduğunda, çoğunlukla bir bekleme ve izleme oyunudur. Sambar, AT&T’nin hücre sitelerinin her birinin, güç veya veri kaybettiğinde taşıyıcıyı uyaracak ve şirketin sorunların nerede olduğunu izlemesine izin verecek otomatik bir alarm sistemine sahip olduğunu söylüyor. “Böyle fırtınalarda, sorunların büyük çoğunluğu güçtür” dedi ve enerji şirketleri enkazları ve kopmuş hatları temizledikleri için bağlantı sorunlarının aslında kurtarma çalışmaları sırasında daha sık ortaya çıktığını belirtti – bazen AT&T’nin fiberinin kazara olduğunu söyledi. süreçte kesilir.

Bu, bağlantıyla ilgili sorunlar olmadığı anlamına gelmez; Sanibel Adası sakinleri, onu anakaraya bağlayan köprüde mahsur kaldı. ciddi şekilde hasar gördü. Sambar’a göre, o adayı birbirine bağlayan lif de köprü boyunca ilerledi ve fırtınadan sağ çıkamadı. 28’i öğleden sonra, Verizon’un güncellemeler sayfası Taşıyıcı, Florida’nın batı kıyısı boyunca Napoli’den Tampa’ya kadar birçok sitenin hizmet dışı kaldığını gördü. T-Mobile, ticari elektrik kesintilerinin bazı kulelerini de çevrimdışı duruma getirdiğini kaydetti.

T-Mobile ve Verizon, etkilenen bölgelerdeki müşterilerine şunları söyledi: sınırsız arama, mesajlaşma ve veri alıyor olacaklardıve AT&T, fazla kullanım ücretlerinden feragat edeceğine söz verdi.

Fırtınadan sonra

Güvenli olduğunda, ekipler fırtına sırasında meydana gelen kesintilerle başa çıkmak için çalışmaya başlayabilir. Kasırganın inişini takip eden hafta boyunca, taşıyıcılar ağlarının nasıl çalıştığına dair güncellemeler yayınladılar ve altyapılarını onarmak için attıkları adımları açıkladılar; Verizon, bazı ekipmanları çevrimiçi tutan jeneratörlerin onarılması ve yakıt ikmali ile birlikte mobil hücre sitelerinin dağıtıldığını kaydetti. Vali Ron DeSantis’e göre100 taşınabilir hücre kulesi 30 Eylül’e kadar güneybatı Florida’da konuşlandırıldı.

İki çanak antenli bir römorkun yanı sıra tepeden dışarı çıkan büyük bir direk görüntüsü.İki çanak antenli bir römorkun yanı sıra tepeden dışarı çıkan büyük bir direk görüntüsü.

Verizon’un uydularla iletişim kuran ve ardından geçici bir baz istasyonu görevi gören mobil hücre sitelerinden biri.
Resim: Verizon

Taşıyıcıların uğraşması gereken çok fazla sorunu vardı. Göre FCC’den bir raporFlorida’daki hücre sahası kesintileri 29’unda yüzde 17 veya 18 civarında zirve yaptı. 4’ünde, yaklaşık yüzde üçü çevrimdışıydı, bu da fırtına öncesine göre yüzde 1 daha fazlaydı. Bununla birlikte, bazı ilçelerde, kesintilerin yüzdesi çok daha yüksekti – DeSoto İlçesi, 26 hücre alanının yaklaşık yüzde 20’sine sahipti (aslında, sitelerinin yalnızca yüzde 15’inin sorun yaşadığı bir önceki günden daha kötüydü) ve Lee ilçesi yüzde 14,5 civarında kesinti oldu.

Tarihe göre afet bölgesindeki hizmet dışı hücre sitelerinin yüzdesini gösteren grafik.  28 Eylül'den 29 Eylül'e keskin bir artış, ardından 30 Eylül'den 4 Ekim'e kadar kademeli bir düşüş gösteriyor.Tarihe göre afet bölgesindeki hizmet dışı hücre sitelerinin yüzdesini gösteren grafik.  28 Eylül'den 29 Eylül'e keskin bir artış, ardından 30 Eylül'den 4 Ekim'e kadar kademeli bir düşüş gösteriyor.

Biraz zaman aldı, ancak taşıyıcılar, gücü veya bağlantıyı geri yüklemek anlamına gelse de, hücre sitelerinin büyük bir kısmını tekrar çevrimiçi hale getirdiler.
Grafik: FCC

Rapor, “belirli bir alandaki hücre kesintilerinin sayısının, o bölgedeki tüketicilere kablosuz hizmetin kullanılabilirliğine karşılık gelmediğini” belirtiyor. Temel olarak, baz istasyonları genellikle örtüşen kapsama alanı sağladığından, bunların yüzde 20’sinin dışarıda olması, bölgenin yüzde 20’sinin hizmet almadığı anlamına gelmez.

Kasırgaların neden olduğu altyapı hasarı, ağır hizmet ve yüksek su kamyonlarının bile ekipmanı olması gereken yere götürmesini zorlaştırabilir ve ekstra önlemler gerektirebilir. Sambar, AT&T’nin Sanibel Adası’na bir uydu almak için amfibi bir araç kullandığını ve şirketin Pine Adası’na taşınabilir bir hücre sahası yerleştirmek için bir helikopteri nasıl kullandığını kendi sitesinde yayınladı. Ayrıca şirketin, potansiyel olarak erişilemeyen hücre kulelerini uzaktan kontrol etmek ve hasarları değerlendirmek için keşif için insansız hava araçları kullandığını söyledi. Verizon da bunu yapmakla ilgili bir paylaşımda bulundu ve Sanibel adasındaki arama ve kurtarma ekipleri için “havadan hücresel kapsama sağlayan” bir insansız hava aracına sahip olduğunu söyledi.

1/2

Verizon’un hücre servisi drone’u.
Resim: Verizon

Hasarın çok fazla olmadığı ve ayakta duran baz istasyonlarının olduğu alanlarda, şirketler birbirlerinin müşterilerini birbirine bağlı tutmak için çalışıyor. Bir basın toplantısı sırasındaDeSantis, vatandaşları Wi-Fi araması yerine normal aramayı kullanmaları konusunda uyarmasına rağmen, “Bence tüm şirketler artık diğer müşterilerin ağlarında dolaşmasına izin veriyor” dedi. Kendi sitesinde, AT&T dedi ağı “diğer operatörlerden 47 TB’den fazla trafik” işledi.

Sambar, taşıyıcının, ağ mühendislerine ağı açmadan önce trafik değerlendirmeleri yaptırarak ve ne kadar fazladan trafikle uğraşmak zorunda kalacaklarını tahmin ederek bu fazla ek yükü hazırlar ve idare eder, diyor Sambar. Diğer müşteriler çevrimiçi olduktan sonra, herkesin ağı doğru şekilde kullanabildiğinden emin olmak için ağı izleyecekler; “Ciddi bir bozulma görmeye başlarsak, o zaman birini veya her ikisini de geri itmek zorunda kalacağız.”

Ayrıca, paylaşımın, özel altyapı ve spektruma sahip oldukları için FirstNet – First Responder Network Authority – üzerindeki müşterileri etkilememesi gerektiğini söyledi. FirstNet, AT&T ile ortak olan bir devlet kurumudur ve afetler sırasında bile ilk müdahale ekiplerini çevrimiçi tutmakla görevlidir. Sambar’a göre, taşıyıcının FirstNet’e adanmış kurtarma ekipmanı var ve ağı çevrimiçi tutma görevi, üçlü yedekli bağlantılara gitme nedeninin bir parçasıydı. Verizon’un aynı amaca yönelik Frontline adlı bir hizmeti de var. Her iki taşıyıcı da, kurtarıcıların birbirleriyle ve çabalarını koordine eden kişilerle iletişim kurabilmelerini sağlamak için yaptıkları ekstra çalışma ve destekten bahseder.

Gelecek

Kablolu ve hücresel altyapı ihtiyacı yakın zamanda ortadan kalkmayacak olsa da, sevdiklerinizle ve kurtarma personeliyle başka yollarla iletişim kurmanın mümkün olacağı ve hizmet kesintilerini potansiyel olarak daha az korkutucu hale getirebilecek bir geleceğe doğru gidiyoruz. ve tehlikeli.

Yaklaşık bir ay içinde iPhone 14, insanların uydu üzerinden acil müdahale ekipleriyle iletişim kurmasını sağlayan bir özelliğe kavuşacak. Sadece ailelerine iyi olduklarını bildirmek isteyen kişilere mutlaka yardımcı olmayacak olsa da, acil tehlikede olan kişilere daha önce erişilemeyen bir şekilde kurtarma ekipleriyle iletişim kurma şansı verebilir.

En yeni iPhone’a sahip olmayan kişiler için orta vadede başka potansiyel çözümler de var. T-Mobile, uydu üzerinden 5G özellikli telefonlara hizmet sağlamak için SpaceX ile ortaklık kurdu ve Lynk ve AST gibi şirketler benzer teknolojiler üzerinde çalışıyor. T-Mobile’ın hizmeti bu noktada muhtemelen bir veya iki yıl uzakta ve Lynk, uzaydan telefonlara mesaj gönderme yeteneğini zaten kanıtlamış olsa da, ticari hizmet sunmaya başlamadan önce bir operatörle takım kurması ve onay alması gerekiyor. .

Yine de, birkaç kasırga mevsiminde, taşıyıcılar mobil hücre istasyonlarıyla devreye girmeden önce insanların bir miktar bağlantıya sahip olabileceği öngörülebilir. Bu, özellikle kırsal kesimdekiler için bir nimet olabilir. Bunun bu yıl nasıl çalışabileceğine dair ipuçları vardı; CNN’ye göreeyalet, bazı bölgelerde bağlantının yeniden kurulmasına yardımcı olmak için SpaceX’in Starlink uydu internetini kullanıyor.

Tabii ki, hala sınırlamalar var. Uydularla iletişim çok fazla gecikmeyle gelebilir ve bunu telefonunuzla yapıyorsanız, gücü tekrar açmanın ne kadar süreceği belli olmadığında mutlaka çok sınırlı bir pil yakmak istemezsiniz. . Ancak afet bölgelerindeki sevdiklerimizden haber almayı bekleyenlerimiz için bir veya iki mesaj dünyalara bedel olabilir ve afet bölgelerindekiler için haber alma yeteneği gerçekten de yaşam ve ölüm arasındaki fark olabilir.



genel-2