Yetkililer sessiz kalırken balonlar ve UFO’lar hakkında söylentiler dönüyor

Yetkililer sessiz kalırken balonlar ve UFO’lar hakkında söylentiler dönüyor


ABD Donanması tarafından yayınlanan bu görüntüde, Saldırı Gemisi Birimi 4’e atanan denizciler, Atlantik Okyanusu’ndaki Myrtle Beach, SC kıyılarında bir Çin yüksek irtifa balonunun düşürülmesinden FBI’a nakledilmek üzere kurtarılan malzemeyi hazırlıyor. 10 Şubat 2023’te Virginia Beach, Virginia’daki Little Creek Ortak Sefer Üssü’nde. Federal hükümetin yakın zamanda Kuzey Amerika üzerinde düşürülen dört hava cismi hakkında bilgi eksikliği, internetteki komplo teorilerini ve varsayımları körüklemeye yardımcı oluyor. Kredi: AP aracılığıyla Ryan Seelbach / ABD Donanması

Belki de Çin’den geldiler. Belki daha uzak bir yerden. Çok daha uzakta.

Dört hava aracının ABD savaş uçakları tarafından düşürülmesi, nesneler, bunların kökenleri ve amaçları hakkında yaygın yanlış bilgilere değinerek, karmaşık dünya olaylarının ve bilgi eksikliğinin kontrolsüz varsayımlar ve yanlış bilgiler için ne kadar hızlı mükemmel koşullar yaratabileceğini gösteriyor.

Gökyüzünde yüksek gizemli nesnelerin varlığı yardımcı olmuyor.

Şu anda Pell’i yöneten eski bir ulusal savunma analisti olan Jim Ludes, “Bir soruşturma olacak ve daha fazlasını öğreneceğiz, ancak o zamana kadar bu hikaye, spekülasyon yapmak veya kendi nedenleriyle potu karıştırmak isteyen insanlar için bir oyun alanı yarattı” dedi. Salve Regina Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Merkezi.

“Kısmen,” diye ekledi Ludes, “çünkü hükümetin gizliliğiyle ilgili pek çok anlatıyı besliyor.”

Başkan Joe Biden ve diğer üst düzey Washington yetkilileri, bu ayın başlarında şüpheli bir Çin casus balonuyla başlayan tekrarlanan çatışmalar hakkında çok az şey söylediler. En son Pazar günü Huron Gölü üzerinde kimliği belirsiz üç cihaz daha düşürüldü. Pentagon yetkilileri güvenlik tehdidi oluşturmadıklarını ancak kökenlerini veya amaçlarını açıklamadıklarını söylediler.

Pazartesi günü, ABD’deki birçok sosyal medya sitesi, Biden’ın hava cihazlarını Amerikalıları diğer daha acil sorunlardan uzaklaştırmak için kullandığına dair teorilerle doldu. Bu endişeler arasında göç, enflasyon, Ukrayna’daki savaş ve cumhurbaşkanının oğlu Hunter Biden hakkında Cumhuriyetçi soruşturmalar yer alıyordu.

İddiaların yoğunluğu aşırı sağcı Amerikalılar arasında popüler olan kenar sitelerde en yüksekken, asılsız söylentiler ve komplo teorileri Twitter ve Facebook gibi daha büyük platformlarda da ortaya çıktı.

En popüler teorilerden biri, Beyaz Saray ve Pentagon’un bu ayın başlarında Ohio’da meydana gelen bir kimyasal sızıntıdan dikkati başka yöne çekmek için havadan taşınan cihazları kullandığını öne sürdü.

Bir trenin raydan çıkmasından kaynaklanan bu olay, en son cihazların düşürülmesinden birkaç gün önce meydana geldi ve kapsamlı bir şekilde ele alındı. Bununla birlikte, Pazartesi günü Google’da en çok aranan konu olmaya devam etti ve halkın hikayeye olan ilgisinin devam ettiğini gösterdi.

Bazı yorumcular, Biden’ın balonu düşürmeden önce Doğu Kıyısı’na ulaşana kadar bekleme kararının Çin ile iş birliği içinde olduğunu gösterdiğini söylediler. Bu arada diğerleri, Biden’ı biyolojik silah veya nükleer silah taşıyabileceğini düşündükleri yabancı uçakları düşürmekle suçladılar.

İnternette aşırılık yanlısı söylemleri takip eden bir şirket olan SITE Intelligence Group tarafından yapılan bir analize göre, havadaki cihazlarla ilgili yanıltıcı iddialar da şiddetli tehditlere yol açtı. Beyaz Saray, Donald Trump’ın başkanlığı sırasında daha önceki gözetleme uçuşlarının tespit edilmediğini söyledikten sonra, aşırı sağcı sitelerde, bilgileri saklamış olabilecek Trump yönetimi yetkililerinin idam edilmesini isteyen bir makale dolaştı.

Trump yönetimi yetkilileri, böyle bir gözetleme aracı bilmediklerini söylediler.

Politik komplo teorilerinin yanı sıra, havadaki nesnelerin dünya dışı kökenli olduğuna dair öneriler de vardı. Google Trends’ten alınan bilgilere göre, UFO olduğu iddia edilen fotoğraflar çevrimiçi olarak paylaşıldı ve “UFO” terimi için yapılan web aramaları Pazar günü tüm dünyada hızla arttı.

Twitter, Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, Pazar günü bir tweet’te “Endişelenme, sadece birkaç arkadaşım uğradı.”

Mizah bir yana, farklı iddiaların ayrıntıları farklılık gösterse de, bunların iki ortak noktası var: kanıt eksikliği ve Amerika’nın seçilmiş liderlerine karşı güçlü bir güvensizlik.

“Belki de balonu Joe yaptı ve biz insanları korkutmak için Hunter’a fırlattırdı!” bir Facebook kullanıcısı yazdı. “BİZ nereden biliyoruz??? Bilmiyoruz!”

Ludes, federal hükümetin, halkın ayrıntıları öğrenme isteği ile ulusal güvenlik ve savunma konusundaki gizlilik ihtiyacını dengelemesi gerektiğini söyledi. Ludes, bunun Biden’ı eleştirenleri tatmin etme veya yanıltıcı açıklamaların viral olmasını engelleme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Yüksek profilli haberler ve olaylar, insanlar açıklamalar için internete döndükçe, genellikle yanlış ve yanıltıcı iddialarda bir artıştan önce gelir. Buffalo Bills oyuncusu Damar Hamlin hakkındaki komplo teorileri, Ocak ayında sahadaki dramatik çöküşünün ardından hızla yayıldı. Geçen yıl Kuzey Denizi’ndeki Kuzey Akım boru hatları hasar gördüğünde benzer bir şey yaşandı.

Bu durumda Rusya, sabotajdan ABD’yi sorumlu tutan komplo teorileri yaydı. Temelsiz teoriler, ABD’deki aşırı sağcı kullanıcılar tarafından hızla güçlendirildi. Amerika’nın otoriter hasımlarının, ABD’yi savaşçı olarak göstermek için küresel olayları ilk kez ele alışları değil.

Çin, 4 Şubat’ta düşürülen balonun meteorolojik araştırma amaçlı olduğunu iddia etti. Pazartesi günü, Çin dışişleri bakanlığı geçen yıl 10 ABD balonunun Çin hava sahasına izinsiz girdiğini söyledi.

Washington merkezli kar amacı gütmeyen ve yabancıları takip eden Atlantic Council’in Dijital Adli Araştırma Laboratuvarı’nda Çin uzmanı olan Kenton Thibault’a göre Pekin’in bu son diplomatik tartışmaya yanıtı, ABD tarafından öne sürülen gözetim iddialarından kaçınarak Çin’i sorumlu aktör olarak göstermeye çalışıyor. dezenformasyon ve propaganda.

Thibault, Çin’in tepkisi hakkında “Odadaki yetişkin olmanın sorumluluk ve akılcılık imajını yansıtmakla ilgili” dedi. Gelişmekte olan ülkelerdeki uluslara ABD’nin bencil, güvenilmez ve ikiyüzlü olduğunun açık bir işareti” dedi.

Pazartesi günü, Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre yetkilileri balon efsanesinden ortaya çıktığına dair bir viral iddiayı yalanladılar.

Jean-Pierre gazetecilere verdiği demeçte, “Bu konuda sorular ve endişeler olduğunu biliyorum, ancak bu son yayından kaldırmalarda uzaylılara veya dünya dışı faaliyetlere dair hiçbir gösterge yok – yine hiçbir gösterge yok” dedi. “Amerikan halkının bunu bildiğinden emin olmak istedim, hepiniz biliyordunuz ve bunu buradan söylememiz bizim için önemliydi çünkü bu konuda çok şey duyduk.”

© 2023 Associated Press. Her hakkı saklıdır. Bu materyal izinsiz yayınlanamaz, yayınlanamaz, yeniden yazılamaz veya yeniden dağıtılamaz.

Alıntı: Balonlar ve UFO’lar hakkında söylentiler dolaşıyor (2023, 14 Şubat), 14 Şubat 2023 tarihinde https://phys.org/news/2023-02-rumors-swirl-balloons-ufos-stay.html adresinden alındı.

Bu belge telif haklarına tabidir. Kişisel çalışma veya araştırma amaçlı adil ticaret dışında, yazılı izin olmaksızın hiçbir bölüm çoğaltılamaz. İçerik sadece bilgilendirme amaçlıdır.



uzay-1